Heim » Uncategorized » Chatroulette

Chatroulette

Chatroulette  er ei internettside som baserar seg på webkamera-chat med Adobe Flash. Konseptet er at brukerane blir direkta kopla saman med ein annan tilfeldig brukar som og benyttar seg av programmet. Ein an når som helst velge å forlate den videobaserte samtalen og starte ein ny samtale med ein tilfeldig person. Å bli hekta av ein samtale vert omtala som å bli «nexted» . Altså ein går vidare til ein annan interessan person. Chatroulette vart starta i november 2009 av ein 17 år gamal student frå Moskva Andreij Ternovskij. Chatroulettes popularitet auka etter at det i februar 2010 vart omtala i fleire aviser og tv-program.
Her kan du logge på sida:

http://www.chatroulette.com/

Men om du trur at Chatroulette er anonymt så tar du feil. Den nye nettsida chatroulettemap.com avslørar no brukara på denne tjenesta. Skummelt ja! Ved hjelp av Google Maps avsløras private videosamtalar med oppdaterte stillbileter og nøyaktige gateadresser. Antagelegvis er det personar med GPS, PCen eller laptopen som avslørar seg sjølv utan å kanskje vite det. Det er ingen innstillingar på Chatroulette.com som lar brukare bruke GPS-maskinvare eller programvare. Med andre ord er det truleg brukaranes nettlesar som vidaresendar geo-informasjonen. (http://www.itavisen.no/837710/nettside-avslorer-chatroulette-brukere)

Så men for noken som ikkje har spelt dette før, ergo ein person som meg sjølv. Kva er egentleg Chatroulette. Eg fant ein artikkel på dagbladet (http://www.dagbladet.no/2010/02/16/kultur/tekno/data_og_teknologi/sosiale_medier/10423259/) der ein får kanskje eit litt betre innblikk i dette! Chatroulette var vinterens store snakkis på nettfronten. Det ein treng er eit webkamera og ei datamaskin som er kopla på nettet. Du går på chatroulette.com, trykkje ok, og plutseleg so får ein sjå videobilete av ein annan, anonym Chatroulettebrukara spretta opp på skjermen din. Kommunikasjonen an forsette i form av levande bilder og ein samtale med lyd eller skrevne meldingar, men som regel går det berre eit par sekundar før ein av dokke klikka på «next», eller neste på norsk, og møter eit nytt, fremmed ansikt på skjermen. Men det er ikkje alltid ein får det ein forventar seg, noken gonger kan ein få nokon i eit mørkt rom og ein kan vel spekulere kva den personen gjer på. Mogleiken er absolutt til stades for at ein vil sjå ting ein ikkje treng å sjå som er galt ved det sosiale nettet. Kan ein sjå dette som frigjering på internett eller idioti? Kanskje ein kan sjå dette som ein ny modell for sosial kommunikasjon med ukjente folk på nett som vil spre seg langt utanfor det kuriøse og smålugunre? Men klart Chatroulette kan vere sjarmerande, humor, det kan vere fyllerør, utrykk for menneskeleg kreativitet eller dte kan rett og slett vere eit heilt vanleg kontaktsøkjande menneskje. Men er dette noko anna enn MIRC, Chat.no og dei andre nettstadane? Vel det er kanskje ein litt meir avansert chat der ein kan sjå folk med ein gang. Men er det slik framtida kjem til å sjå? At ein kan berre gå innpå nettet og ein treng nesten ikkje å møtast live for å finne ut om ein likar ein person, få seg venna ein ikkje egentleg treng å møte live. For meg virkar det nesten litt falskt, at ein egentleg er like einsam sjølv om ein brukar ei datamaskin. Hadde det ikkje vore betre om ein møtest ansikt til ansikt? Slik som det er lagt fram i bloggen til Vegard i Anonymitet og seriøsitet (http://vegardikult110.wordpress.com/) er anynomitet ganske viktig. Av og til kan det vere greit å ikkje legge heile livet sitt på nett, då veit jo alle alt, kanskje ikkje like kult i seinare tid.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Ein tanke på “Chatroulette

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s